Tryksager er sagen – også for miljøet
GRAKOM undersøgte i foråret 2020, hvordan danskerne vurderer tryksager i et miljømæssigt lys. Og det er ikke godt. Det er til gengæld heller ikke fortjent, når vi ser nærmere på fakta omkring papirproduktionen i Danmark i dag.
Skovene bliver større
51% af de adspurgte mener, at de europæiske skove bliver mindre på grund af papirforbruget. Men faktisk er skovarealet i Europa vokset med 12% over de sidste 30 år, og udviklingen er støt stigende. Det er netop træ fra skandinaviske og europæiske skove, der forsyner de danske trykkerier, så vores forbrug af tryksager er ikke på bekostning af skovene.
Bæredygtigheden vokser på træerne
Men hvad så med de skove, der rent faktisk leverer træet til vores papir og tryksager? Kun 35% er overbeviste om, at ”papir brugt i tryksager kommer fra bæredygtigt skovbrug”, hvorimod 25% er helt eller delvis uenige i udsagnet. Sandheden er, at stort set alt papir brugt i Danmark er produceret af træ fra FSC- eller PEFC-certificerede skove – altså bæredygtigt drevne skove.
Klimavenligt papir
Hele 86% er helt eller delvist enige i, at ”produktion af tryksager belaster klimaet”, og 84% mener, at digitale reklamer er mere miljørigtige end papirreklamer. Men uden at skulle gå i detaljer er papir grundlæggende et klimavenligt planteprodukt, der kan genanvendes op til 25 gange og derefter bionedbrydes. Belastningen af miljøet er altså meget lille.
Fortiden har sat sit aftryk
Det negative syn på tryksager er ikke kommet af ingenting. I gamle dage var papirproduktion og trykkerier absolut ikke gode for miljøet. Men der er sket meget i mellemtiden, og processerne er i dag kraftigt forbedret. De danske trykkerier tager ansvar for deres klimaaftryk og arbejder ustoppeligt for hele tiden at gøre det mindre.
Det er en sandhed, der lige så stille skal sætte et nyt aftryk i samfundet på baggrund af de mange gode historier fra den grafiske branche.